• Η Περιοχή της Παλικής

Οδηγός Περιοχής

Τα ANCHOR STUDIOS βρίσκονται στην Κουνόπετρα Ληξουρίου στα νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.

Το Ληξούρι
Στην ανατολική πλευρά της Χερσονήσου Παλικής Κεφαλονιάς βρίσκεται η «όμορφη Χωροπούλα» του Ανδρέα Λασκαράτου, το Ληξούρι, η μία από τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού.

Σε τούτο το δυτικό μέρος του νησιού, που στέκει μακριά από τους απέναντι ορεινούς όγκους της υπόλοιπης Κεφαλονιάς , το ανάγλυφο του εδάφους παρουσιάζεται σε ύφεση, φτιάχνει λόφους ομαλούς και απλόχωρους κάμπους , ανοίγει ακρογιαλιές, πρόσχαρες και γραφικά ρυάκια. Όπου και να σταθείς εδώ, ο ορίζοντας μπροστά σου είναι ελεύθερος, το μάτι δεν περιορίζεται, δεν πιάνεται η ψυχή σου. Και ίσως εδώ να είναι ο λόγος που οι κάτοικοί του είναι «ιδιόρρυθμοι» γεμάτοι κέφι και ζωντάνια, με έφεση προς τα γράμματα και τις τέχνες.

Παραλίες

Παραλία Μανιά

Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς και εκτείνεται σε μήκος 5 k.m. περίπου στο Νότιο τμήμα της Χερσονήσου.

Λέπεδα

Στα νότια το Ληξουριού βρίσκετε η παραλία «Λέπεδα», με την κόκκινη άμμο και ένα σκουρόχρωμο βράχο στη μέση.

Ξι

Από τα Μαντζαβινάτα ξεκινά μικρότερος δρόμος που καταλήγει στην οργανωμένη παραλία Ξι, που είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία . Τα ζεστά και ρηχά νερά της είναι κατάλληλα για παιδιά.

Πετανοί

Βόρεια του Ληξουριού θα συναντήσετε την δεύτερη από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, τους Πετανούς , με άσπρη άμμο και βαθυγάλανα νερά

Πλατιά Άμμος

Λίγο πιο πάνω και αριστερά στην Ιερά Μονή Κηπουραίων, προς το χωριό Καμιναράτα , συναντάτε τη παρθένα παραλία της Πλατιάς Άμμου, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Αξιοθέατα

Αγ. Μαρίνα

Επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγία Μαρίανς στους Σουλλάρους. Η εκκλησία χτίστηκε το 1600 και έχει ανακηρυχθεί ως βυζαντινό μνημείο.

Μονή Κηπουραίων

Η μονή Κηπουραίων είναι κτισμένη 90 μέτρα από τη θάλασσα την έκτισε ο εκ Παξών Πατριαρχικός Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Πετρόπουλος το 1759.

Κουνόπετρα

Η κουνόπετρα ήταν ένα από τα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς
Πρόκειται για μιά επίπεδη πέτρα που εκινείτο μέχρι το 1977. Η κίνηση αυτή
οφειλόταν στην ακατάστατη θέση την πετρωμάτων στην βάση της.

Κεχριώνας

Ο Κεχριώνας βρίσκεται βόρεια στην τοποθεσία που ονομάζεται Καραβοστάσι στην μονή βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κεχριωνιότησας.

Ιστορία

Η Παλική – Πάλλη πήρε το όνομά της , από τον Παλέα ή Πηλέα, έναν από τους τέσσερις γιους του μυθικού βασιλέα της Κεφαλονιάς Κέφαλο. Το 479 π.χ. (κατά τον Ηρόδοτο), 200 Παλλείς παίρνουν μέρος στη μάχη των Πλαταιών. Το 434 π.χ. κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο 4 πλοία από την Πάλλη πολεμούν στο πλευρό των Κορινθίων κατά των Κερκυραίων.

Το 218 π.χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Ε΄ εκστρατεύει κατά της Πάλλης , η οποία έχει αξιόλογο ναυτικό και ισχυρά τείχη, αλλά αποτυγχάνει να την καταλάβει. Το 1483-1485 η Κεφαλονιά , φυσικά και η Πάλλη ερημώνονται από τους Άγγλους. Το Ληξούρι εμφανίζεται ως πόλη στις αρχές του 16ου αιώνα.

©2013-2024 anchorstudios.gr
Designed by infohitech.gr